Ráda bych Vám ukázala svůj první domácí chleba pečený v troubě. Bude to pár let, co maminka pořídila domácí pekárnu, kterou jsme zpočátku využívaly, ale chleba jednoduše nikdy nechutnal jako ten z trouby (z pece). A tak jsme po čase domácí pekárnu odložily a využíváme ji pouze v létě k přípravě marmelád.
A tak jsem si řekla, že bych mohla vyzkoušet domácí chleba hezky bez pekárny. A protože jsem byla horlivá a bez peněz, zvolila jsem chleba, který nepotřebuje mnoho surovin ...nebo lépe řečeno jsem se rozhodla pro chleba, který bych mohla upéct z toho, co dům dal.
Co budete potřebovat:
3 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky instantního droždí
1 a 1/4 lžičky soli
1 a 1/2 hrnku vody
kmín
lněné semínko
slunečnicová semínka
1) Do mísy si nasypte mouku, sůl a droždí. Promíchejte.
2) Poté přilijte vodu a promíchejte směs a nakonec přidejte kmín, lněné semínko a slunečnicová semínka.
3) Mísu přikryjte potravinovou folií nebo víčkem. Já používám tupperware mísu, která je určená ke kynutí. 4) Mísu dejte kynout na teplé místo (asi 25 stupňů), na kterém necháte těsto kynout asi 12 hodin.
5) Poté si poprašte pracovní desku, na kterou přendejte těsto, které ještě zaprášíte moukou.
6) Párkrát vzniklou placku přeložte přes sebe a nechte 15 minut odpočinout.
7) Poté zkuste placku vyformovat do tvaru koule a nechte ještě asi půl hodiny kynout.
8) Troubu si zapněte, už když se budete chystat na pátý krok. Rozehřejte ji na 230 stupňů.
9) Kouli poté opatrně dejte na plech a pečte asi 45 (až 60) minut.
P.S.: Musím říct, že když jsem ho pekla poprvé, měla jsem velké obavy, že se mi nepovede, ale už na první pokus se mi zadařil.
Přeji Vám dobrou chuť. :)
Co budete potřebovat:
3 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky instantního droždí
1 a 1/4 lžičky soli
1 a 1/2 hrnku vody
kmín
lněné semínko
slunečnicová semínka
1) Do mísy si nasypte mouku, sůl a droždí. Promíchejte.
2) Poté přilijte vodu a promíchejte směs a nakonec přidejte kmín, lněné semínko a slunečnicová semínka.
3) Mísu přikryjte potravinovou folií nebo víčkem. Já používám tupperware mísu, která je určená ke kynutí. 4) Mísu dejte kynout na teplé místo (asi 25 stupňů), na kterém necháte těsto kynout asi 12 hodin.
5) Poté si poprašte pracovní desku, na kterou přendejte těsto, které ještě zaprášíte moukou.
6) Párkrát vzniklou placku přeložte přes sebe a nechte 15 minut odpočinout.
7) Poté zkuste placku vyformovat do tvaru koule a nechte ještě asi půl hodiny kynout.
8) Troubu si zapněte, už když se budete chystat na pátý krok. Rozehřejte ji na 230 stupňů.
9) Kouli poté opatrně dejte na plech a pečte asi 45 (až 60) minut.
P.S.: Musím říct, že když jsem ho pekla poprvé, měla jsem velké obavy, že se mi nepovede, ale už na první pokus se mi zadařil.
Přeji Vám dobrou chuť. :)
5 komentářů
A normálně na plechu?? :O
OdpovědětVymazatAno, ano. :) Na plechu. :-)
OdpovědětVymazatKrásny chlieb :-) Už viac ako rok chlieb a pekárenské výrobky nekupujem, pečiem doma. Tiež na plechu alebo v zakrytej sklenenej mise. Nie je nad dom upečený chlieb či pečivo :-)
OdpovědětVymazatMUSI TO TAK DLOUHO KYNOUT?
OdpovědětVymazatNemusí. :-) Ale čím déle jsem kynula, tím lepšího výsledku jsem docílila. :) Stačit bude i polovina času.
Vymazat