Nechutnají vám housky ze supermarketu? Toužíte už nějakou dobu potom upéct si vlastní, ale máte strach, že je to náročné? Dokážu vám, že domácí housky můžete mít za pár korun a ke všemu skoro bez námahy. :)
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
500 g hladké mouky
40 g mrkve na jemno nastrouhané
340 g vody
15 g čerstvého droždí
23 g olivového oleje
32 g slunečnicového oleje
15 g cukru krystal
10 g soli
1. Droždí rozmíchejte ve vodě společně s moukou a mrkví.
Nechte 20 minut přikryté odstát. Mouka pomalu začne bobtnat
2. Po 20 minutách přidejte cukr a sůl. Těsto hněťte, dokud nebude mít hladkou strukturu.
3. Následně přidejte olej a opět propracujte.
4. Těsto dejte do mísy s víčkem a uschovejte jej na půl dne, ale i klidně 24 hodin do lednice. Podle toho, kdy budete mít čas.
5. Jakmile vytáhnete těsto z lednice, tvarujte bochánky - koule o velikosti větších golfových míčků, ale zase menších než těch tenisových. Jednoduše, aby všechny bochánky byly stejně veliké. Doporučuji tvarovat tak, že natahujete (přetahujete) horní část těsta dolů, aby byly bochánky na povrchu jemné. Nakonec je posypte sezamovým semínkem.
6. Nechte hodinu až dvě na teplém místě, aby bochánky nabyly. Poté vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů. Za deset minut budou hotové.
Pokud chcete zlatavé bochánky, smíchejte vodu se sušeným sojovým mlékem a před vložením do trouby je ještě potřete.
Díky tomu, že je pečivo hodně mastné, jsou chutné i na druhý den večer.
Přeji vám dobrou chuť! :)
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
500 g hladké mouky
40 g mrkve na jemno nastrouhané
340 g vody
15 g čerstvého droždí
23 g olivového oleje
32 g slunečnicového oleje
15 g cukru krystal
10 g soli
1. Droždí rozmíchejte ve vodě společně s moukou a mrkví.
Nechte 20 minut přikryté odstát. Mouka pomalu začne bobtnat
2. Po 20 minutách přidejte cukr a sůl. Těsto hněťte, dokud nebude mít hladkou strukturu.
3. Následně přidejte olej a opět propracujte.
4. Těsto dejte do mísy s víčkem a uschovejte jej na půl dne, ale i klidně 24 hodin do lednice. Podle toho, kdy budete mít čas.
5. Jakmile vytáhnete těsto z lednice, tvarujte bochánky - koule o velikosti větších golfových míčků, ale zase menších než těch tenisových. Jednoduše, aby všechny bochánky byly stejně veliké. Doporučuji tvarovat tak, že natahujete (přetahujete) horní část těsta dolů, aby byly bochánky na povrchu jemné. Nakonec je posypte sezamovým semínkem.
6. Nechte hodinu až dvě na teplém místě, aby bochánky nabyly. Poté vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů. Za deset minut budou hotové.
Pokud chcete zlatavé bochánky, smíchejte vodu se sušeným sojovým mlékem a před vložením do trouby je ještě potřete.
Díky tomu, že je pečivo hodně mastné, jsou chutné i na druhý den večer.
Přeji vám dobrou chuť! :)
3 komentářů
sú výborné :) najmä s arašidovým maslom
OdpovědětVymazatTo mě moc těší! :)
VymazatDneska jsem je dodělala a nemůžu je přestat jíst -jsou výborné :-). Děkuji moc za recept ;-). Jsou trošku náročnější na přípravu, ale ten čas za to stojí :-) Lenka
OdpovědětVymazat