Pizza nejen pro vegana



Co budete potřebovat na základ dvou pizz?
Půl kila hladké mouky
vodu
půlku droždí
špetku soli
asi lžíci olivového oleje

Droždí v kostce dáme asi do 150 ml teplé vody. Měřila jsem ji teploměrem na vaření a voda měla 30 stupňů. Voda nesmí být horká. Ideální je teplota, kdy do ní lehce ponoříte prsty, aniž byste se opařili. Kostku, tedy půlku kostky, ve sklenici rozmíchejte.
Vydržte asi 10 minut. Poté přelijte do mísy s mouku. Přikápněte olivový olej - pro měřiče: přidejte lžíci olivového oleje.  


Vedle si postavte vlažnou vodu. Začněte těsto zpracovávat rukama a postupně dolévejte vodu, dokud nebudete mít těsto vláčné.
Obvykle se u toho vztekám, že je těsto jako beton, mám vztek a za chvilku už mám zase radost, že mám ideální konzistenci. :D Poté vypracovanou kouli nechte na teplém místě vykynout. Dejte jí asi půl hodinky.
Poté ji rozpulte na dvě stejné části, abyste si mohli upéct dvě pizzy. A rozválejte na pomoučněném vále.


Pizzu potřeme omáčkou, kterou vytvoříme ze dvou velkých spařených rajčat (Ta si nařízněte do tvaru kříže a dejte je vařit do horké vody. Jakmile praskne slupka, můžete vypnout oheň. Vodu slijte a rajčata oloupejte.) a z jednoho protlaku (toho většího, ne toho úplně mini). Přidejte dva stroužky českého česneku, dle chuti osolte a máte hotovou omáčku.

Miluji špenátovou pizzu. Baby špenát si pečlivě omyjte, asi 400 gramů dejte vařit do hrnce s 200 ml vody. Přidejte 4 až 5 stroužků českého česneku nakrájených na plátky. Osolte dle chuti. Až špenát zvadne a v hrnci už nebude žádná voda, máte hotovo.


Pizzu nejprve potřete rajčatovou omáčkou. Poté rozprostřete po celé ploše špenát. Na něj nakrájejte žampiony a nakonec zasypte kukuřicí. Tahle kombinace nemá chybu!


3 komentářů

My Instagram